Uppföljning av Elekta-analysen

sidan för Elektas årsredovisningar fanns till och med det brutna räkenskapsåret 12/13. Under sidan Delårsrapporter hittade jag idag Bokslutskommuniké maj-april 2013/14 och jag inser att det innebär att jag måste uppdatera mina siffror.

Vad kan man säga om det senaste räkenskapsåret då? Ja, som jag skrev om i tidigare blogginlägget så innebar våren en del vinstvarningar, och anledningen går att läsa om i bokslutet. Orderingången ökade enbart 5% och omsättningen med blott 7%. Vinst per aktie minskade med 15% och utdelningen stod stilla.

Detta innebär att graferna förändras något:

Uppföljning av Elekta-analysen

Utdelningstillväxten de senaste 10 åren har alltså varit 13.8% (23% senaste 9 åren).

EKTA - Vinst och utdelningsandel

Vinsttillväxten de senaste 10 åren ligger på 16.2% (14% senaste 9 åren).

Så, nu när siffrorna från 2014 finns med i graferna, förändrar det något då? Först och främst måste jag börja med att be om ursäkt för att jag inte fick med 2014 års siffror, jag borde givetvis fortsatt att leta. Men, utöver detta så finns det två viktiga fakta att ta till sig:

  1. Bolaget väljer att inte höja utdelningen för första gången sedan 2007, något som känns väldigt trist för mig som vill se utdelningstillväxt. Jag låter dock utdelningstillväxten ligga kvar där den ligger i min bevakningslista; vinsttillväxten har täckt den med marginal.
  2. Vinsten per aktie backar nästan 15% (visst, det finns anledningar, men ett vinsttapp är ett vinsttapp) och jag väljer därför att justera ner normal intjäningsförmåga från 3.50 kronor till 3.30 kronor.

Detta innebär att nytt köptak för Elekta är 82.39 kronor. Elekta är ett bolag jag gärna ökar i, så jag hoppas faktiskt på att bolaget knallar ner en bra bit under 80. Vi får se vad mr Market har att ge i framtiden. förhoppningsvis kommer fler köptillfällen att uppenbara sig. Som vanligt gäller det väl att ha lite is i magen. Jag har uppdaterat bevakningslistan för att matcha de senaste siffrorna.

2 thoughts on “Uppföljning av Elekta-analysen

Leave a Reply