Testar nya fonder

Testar nya fonder

Mitt buffertsparande har jag i Spiltan Räntefond Sverige, vilket har fungerat väldigt bra. Tidigare så skrev jag om att Spiltan Fonder startar en högräntefond och att jag funderade på att lägga en del av mitt räntesparande i denna fond. Sedan fonden startade den 2 april har värdeökningen varit 1.5%, vilket jag tycker är helt klart godkänt. 1.28% det senaste kvartalet gör att årstakten ligger på drygt 5.1% avkastning. Jag väljer att lägga 1000 kronor/månad där i ett automatiskt månadsspar.

Jag väljer också att kombinera detta med Snåljåpens gamle kompis Atlant Stability, som ligger på 4.24% avkastning senaste året (men bara 0.72% senaste kvartalet). Jag tror att dessa två fonder med något högre risk kan vara ett bra komplement till mitt vanliga buffertspar. Jag delar Snåljåpens tankar kring risk i mångt och mycket och tänker att det är helt okej att ha en mindre del av bufferten i något högre risk så länge man har “ganska mycket” i vanliga bufferten. Även i denna fond väljer jag att lägga 1000 kronor/månad i ett automatiskt månadsspar.

Merparten av vårt buffertspar kommer fortsatt göras till Spiltan Räntefond Sverige. Jag kommer inte att redovisa de månatliga köpen i dessa fonder; helt enkelt eftersom jag inte ser något direkt värde i det.

Hur gör du med buffert och lite mer kortsiktigt sparande?

11 thoughts on “Testar nya fonder

 1. Ja, det var en bra ide. Jag har hittills haft buffert på Sparkonto+ hos avanza (ränta 1.6% idag). Men tycker detta var en bra ide och ska nog dela upp det i tre delar. 1/3 på sparkonto+ eftersom man snabbt kan ta ut därifrån. 1/3 spiltan räntefond sverige och 1/3 atlant stability. Sen är ju frågan hur stor buffert man ska ha också… Hur mycket har ni?

 2. Jag har lagt en del i preferensaktier och faktiskt en del i guld. Preffarna har gått väldigt bra medans guldet stått mer eller mindre still. Min tanke med guldet är att det förhoppningsvis går upp om det blir en korrektion i börsen.
  Ang högräntefonden. Är det verkligen ett bra läge att köpa den med tanke på den redan låga räntan? En högräntefond köper man väl ifall man tror på framtida sänkningar. Det bör ju bli höjningar eftersom den knappt kan gå lägre nu…

  • Guld ger ju ingen ränta, så det är inte jag är sugen på.

   Sen tror jag att du blandar lång ränta och hög ränta. Hur som helst tror jag att den här kombon kommer bli ett bra komplement.

 3. Hej,
  Tycker det var ett mycket bra val.
  Kör även jag en stor del i Spiltan Räntefond Sverige, Spiltan Högräntefond och Atlant Stability. Har även Catella Avkastning. De tillsammans producerar en bra avkastning till rimlig risk, tycker jag.

  Har dem i flera sammanhang, t ex:

  Min firmabuffert
  http://balanspappan.blogspot.se/p/var-firmabuffert.html
  (innehåller även företagsobligationer)

  Vår husbuffert
  http://balanspappan.blogspot.se/p/var-husbuffert.html

  Lycka till!

  Mvh Balanspappan

  • Det där ser ju bra ut. Jag har också ett kreditkort som gör att jag har insta-tillgång till pengar. På så sätt spelar likviddagar och annat ingen roll för fonderna 🙂

 4. Vad säger ni om Carnegie Corporate Bond A fonden? Bra eller dålig? Vad ska man tänka på? Inte riktigt satt mig in i vad som gäller med bonds osv men tittar man historiskt så har den gått stenhårt genom hela finanskrisen.

  • Hej Erik,
   Har denna i min firmabuffert, och ja – den har verkligen varit stabil. Den innehåller långa obligationer så jag väljer att inte ha en så stor del i denna fond. Lite hög avgift också, kan tyckas (0,95%) men så länge den avkastar bra är det ju kanon och i alla avkastningssiffror man ser är ju avgiften redan medräknad så 😉
   Lycka till.
   Mvh
   // Balanspappan

 5. Tja,
  Var ligger dessa i ?
  Depå eller ISK?
  Antar ISK men är inte avkastningen lite låg för att ha de i ISK
  Tack tack 🙂

Leave a Reply