Passade på att öka i Deere & Company

Passade på att öka i Deere & Company

Jag passade på att öka i Deere & Company (DE) för några dagar sedan, men på grund av ihärdigt semestrande har jag inte haft tid att blogga om det (jag skrev bara lite kort om det på Twitter). Jag köpte 25 aktier för $87.62 styck. Avanza lät mig växla till mig en dollar för lite drygt 6.85 kronor (oj vad dollarn har gått upp) vilket innebar cirka 600.40 kronor/aktie (cirka 3 kronor mer, men $2.4 mindre än senast jag köpte). Deere var det bolag som såg billigast ut på min bevakningslista. Inköpet ökar den årliga utdelningen med drygt 400 kronor (beroende på dollarns dagsform så klart).

Hur man än vänder och vrider på det så känns DE ganska attraktivt värderat för stunden: P/E på 9.59 (förrädiskt eftersom det är ett cykliskt bolag?) och utdelningsnivå under 30% av vinsten. På den kvalitativa sida har man dubblerat utdelningen vart femte år de senaste decenniet och under samma tid har man återköpt ungefär en fjärdedel av de utstående aktierna, dvs aktieägarna har historiskt fått tillbaka väldigt mycket från detta bolag.

Finns det då inga moln på himmeln? Självklart finns det moln, konstigt vore väl annars! DE är ett cykliskt bolag och man skulle kunna hävda att bolaget är i slutet av en cykel(?). Å andra sidan; folk måste ju äta och DE är de facto den ledande tillverkaren av jordbruksmaskiner. Hur som helst, över en 10-årsperiod ser allt superfint ut, men senaste 5 åren ser det lite mindre fint ut (fortfarande bra), så man skulle kunna tänka att cykeln är på väg ner. Läste även den här artikeln om cykliska aktier och just DE. Så visst, det är absolut inte molnfritt, men jag tycker ändå att det ser väldigt bra ut.

Om aktiepriset skulle gå ner blir jag givetvis bara glad – köper hellre 30 aktier än 25 för samma pris. Det vore så klart värre om vinsten och kassaflödena skulle påverkas negativt. Men så som jag har räknat på det finns utrymme för avtagande tillväxt. Det är till och med så att med bolagets låga utdelningsandel om under 30% så finns utrymme att öka utdelningen med 10-15% även med noll-tillväxt. Bolagets cykliska natur bör inte vara något stort problem i den närmsta framtiden. Jag känner mig också fortsatt trygg över att Bill Gates är största enskilda innehavare och att även Warren Buffett investerat i bolaget för inte så länge sedan.

Hur tänker du kring cykliska bolag? Är det rimligt att köpa Deere nu? Tänker jag rätt?

2 thoughts on “Passade på att öka i Deere & Company

  1. I regel ska man väl köpa då det ser mörkt ut för cykliska bolag, men det svåra är ju att det kan ju alltid bli mörkare och vändningen kan vara längre bort än man tror. Jag håller mig därför helst till cykliska bolag som historiskt visat att de även under magra år kan leverera utdelningar. På så sätt minimerar man nog en del av risken.

Leave a Reply