Minskar mitt innehav i Citigroup

Minskar mitt innehav i Citigroup

Jag minskar mitt innehav i Citigroup till förmån för mer utdelningar! Under tisdagen valde jag att sälja knappt halva mitt innehav i Citigroup. 60 aktier såldes på kursen $49.68. En dollar växlades vid tillfället till knappt 6.85 kronor. Anledningen är egentligen ganska enkel. Investeringen i Citigroup bygger på min tro om att företaget bör uppvärderas. Anledningen till att bolaget bör uppvärderas är för att det handlas till rabatt jämfört med “tangible book value” (summan av bokförda värden på alla materiella och finansiella tillgångar), vilket jag tycker är orimligt. Av den anledningen så väljer jag alltså att behålla mer än halva mitt innehav i bolaget. Försäljningen innebar att årliga utdelningen minskade med ca 19 kronor.

Det stora problemet med innehavet i Citigroup var att 10% av portföljen hade 0.09% direktavkastning. 44 000 kronor i marknadsvärde som gav drygt 39 kronor i utdelning per år var helt enkelt inte speciellt lockande. Jag har (vilket jag tycker varit ett tydligt tema på bloggen) mer och mer gått mot utdelningsinvestering och utdelningstillväxt. Och förvisso – utdelningstillväxten i Citigroup kommer med all sannolikhet att vara fantastisk! Men det lär dröja många år innan jag har 3-4-5% YoC på detta innehav. Hade jag haft investeringen i ett bolag med 4% yield hade den årliga utdelningen istället varit 1760 kronor.

När man ser bilder som bilden ovan, då inser man hur viktig utdelningarna är. Ta Coca Cola som exempel. Varje år under perioden på bilden (18 år) har utdelningen ökat. Varje år! Det spelar ingen roll om priset på aktien går upp eller ner, utdelningarna fortsätter att komma och det blir bara mer och mer för varje år. Smått fantastiskt tycker jag! Det är därför inte så konstigt att man ofta hör att “50–70 procent av aktiers långsiktiga avkastning kommer från utdelningen” – de står emot tillfälliga kursfall och kan på sätt och vis betraktas som något mer långsiktiga (nåja) än kursrörelserna. Jag vet inte exakt i vilket bolag jag ska låta pengarna från Citi jobba vidare, det enda jag vet är att jag vill ha mer utdelning och utdelningstillväxt.

Hur tänker Du kring utdelning och totalavkastning?

12 thoughts on “Minskar mitt innehav i Citigroup

 1. Totalavkastningen är väl det viktigaste förutom om man aldrig tänkt sälja men bolag kan bli för dyra. Jag har själv svårt att vänta på att en aktie ska nå värdering utan någon utdelning. Med utdelning får man dels något för mödan att vänta, dels en visst skydd mot nedsida då utdelningsbolag generellt presterar bättre. Slutligen så litar jag inte på marknaden och har ibland svårt att se när och hur värde kommer skapas för egen del. Detta har varit fallet i Citi, AIG och Amhult 2 mfl. som låtit intressant i teorin men de har varit svårt att avgöra hur det kommer se ut i praktiken. Med utdelningar så kan man se visst värde av utdelningarna och sedan får man se om marknaden väljer att värdera upp bolaget eller ej.
  Utdelningar talar även för hur ledningen är och hur aktieägarvänliga de är i bolaget. Jag tar då hellre undervärderat med utdelning än undervärderat utan utdelning. Låter som ett bra beslut att sälja fast kanske hade varit bättre att vänta tills du hade en alternativ investering eller hade kursen rusat nyligen?

  • Nej, hade inte rusat. Det är svårt att hitta “rätt” tillfälle att sälja. I fallet Citi är det lätt att hoppas på framtida uppvärdering (som jag skrev om i inlägget) och därför hålla kvar. Jag vill skifta om mer mot stabila utdelare och väljare därför att behålla halva innehavet (fortf. drygt 5% av portfölj) men plocka loss lite likvider. Jag hoppas att något av de svenska utdelarna kan komma ner i rimligt pris snart.

 2. Vändningen har precis börjat iom den fina Q2-rapporten. Man fick inte dela ut i våras pga missat stresstest men allt talar för att man får börja dela ut/återköpa till våren. Tror att du missar en fin resa genom att sälja nu. Tror tvärtemot dig att C kommer att ge fin yield on cost på dagens (eller ännu hellre senaste årets) kurs inom 2-3 år.

  • Jag behåller halva innehavet. Givetvis snurrar dylika tankar även i mitt huvud när jag säljer; “missar jag resan nu?”. Jag slår bort dessa och spelar på lite säkrare, tryggare kort.

 3. Det är lite synd att majoriteten av alla utdelningsinvesterare glömmer bort att kolla på det underliggande kassaflödestillväxten i bolagen. Generellt beaktas ofta främst utdelningen och dess utdelningstillväxt. Många bloggar (speciellt de ameriskansa) fokuserar nitiskt på utdelningstillväxten, men kopplar inte detta med fcff tillväxten.

  Personligen föredrar jag utdelande bolag eftersom det ger ett visst signalvärde om aktieägarvänlighet, men fundamentalt är min ambition att värdera bolagen identiskt (allt annat än utdelning lika). En “återinvesterad utdelning” inom bolaget värderar jag lika som en återinvesterad utdelnig i fler aktier. På korresponderade vis för konsekventa återköp.

  All the best
  /V

  • I mina bolagsanalyser tittar jag alltid på FCF. Ta gärna en titt här och kika på diagramen jag publicerat. Starka kassaflöden är viktigt när jag väljer bolag att investera i. Jag brukar koppla ihop vinst-tillväxt, fcf-tillväxt och utdelningstillväxt. Dessa hänger ju liksom ihop.

   Och visst, jag gillar inte enbart utdelningar. Aktieåterköp är också (ofta) trevligt för oss ägare. Däremot är utdelningarna viktiga för totalavkastningen och därför tar jag upp det så ofta.

 4. Vad roligt att du undrar hur jag tänker. Det gör nästan jag också 🙂

  Först så funderar jag på var jag är i tid. Behöver jag utdelning eller använder jag det som en kvalitétsstämpel? Jag tror inte jag behöver utdelningen utan säger som Ruter ovan.

  Nästa fråga är om utsikterna är att nå bättre avkastning med värdeökning eller utdelning under säg 6 månader. Jag tror att god utdelning kommer vara viktig del i en investering under en period pga den höga värderingen av svenska och amerikansk börsen.

  Så jag går all ín, jag kör http://seekingalpha.com/instablog/379412-darren-mccammon/2860573-a-high-yield-portfolio-using-ubs-2x-etns

Leave a Reply