Deere & Company och skuldsättningen

Deere & Company och skuldsättningen

 

Det finns en artikelserie i tre delar på SeekingAlpha som djupdyker i bolaget Deere & Company. I det första inlägget behandlas bland annat Deere & Company och skuldsättningen i bolaget. Hur stor är risken i “Financial Services”-divisionen egentligen?

Författaren av artikeln hävdar, fritt översatt, följande:

“Skulden är inget problem för John Deere. Den skuld som syns i balansräkningen är viktig för Financial Services, ett verksamhetssegment som lånar miljarder till låg ränta och använder dem för att finansiera kundernas köp och som tjänar pengar på ränteskillnaden.”

Det ska aldrig vara enkelt att avfärda skuld. Vad händer till exempel när kunderna får betalningsproblem? Vad händer om lånen måste skrivas ned? Tittar man bakåt i tiden så var brinnande finanskris (2008-2009) inte något problem för Financial Services. Men den krisen var kanske snarare allvarlig och djup än långvarig (om vi inte fortfarande befinner oss i  den i och för sig). En längre lågkonjuktur skulle kanske kunna vara allvarlig för bolaget?

Vidare står följande i artikeln:

“Even if FS [Financial Services, min kommentar] defaulted on their debt obligations, the parent company is not liable apart from certain quarterly payments which seem very unlikely to be ever needed.”

Här blir jag lite osäker, kan det verkligen vara så här? Det låter ju nästan för bra för att vara sant; då är ju nämligen den relativt höga skuldsättningen inte något direkt problem. Ska försöka gräva lite mer i det här!

Har du någon idé om vad som gäller här?

Leave a Reply