Vill ha större andel svenska bolag i portföljen!

Vill ha större andel svenska bolag i portföljen!

Uppdaterade idag portföljsidan och la till en graf över valutafördelning. Med enbart 26% av innehaven i svenska aktier börjar det bli dags att fundera lite mer över den svenska aktiemarknaden, jag vill ha större andel svenska bolag i portföljen! När jag tar en titt i bevakningslistan är det billigaste svenska bolag jag hittar där Industrivärden C som “bara” är 10% över mitt kurstak. Och visst, jag vill verkligen öka på i Industrivärden, inget snack om saken. Men jag vill också ha ett rimligt pris på de aktier jag köper; köper jag dyrt idag blir min avkastning i framtiden mindre än vad jag vill.

Så vilka alternativ har jag då? Jag skulle kunna börja lägga pengar på hög, och invänta att de svenska aktierna blir billigare (antingen lägre pris eller att de växer in i värderingen). Jag skulle (än en gång) kunna sondera terrängen och leta efter nya guldkorn. Det tredje alternativet är att jag fortsätter handla i de utländska bolag jag hittat som fortfarande har ett attraktivt pris. De bolag jag idag bevakar som klarar kravet är Bonheur, Protector och Deere. Bonheur utgör för närvarande mer än 12% av portföljen och jag känner att det får räcka där. Protectors andel av portföljen ligger på ca 7% och med tanke på att det är ett förhållandevis litet och ungt bolag tänker jag att även det är en rimlig andel. Deere är det bolag som jag senast analyserade och där känner jag mig väldigt sugen på att börja handla. Enda problemet där är ju att det inte är ett svenskt bolag.

Svenska kandidater?

Vilka svenska kandidater finns då? På Gustavs senaste ekonomiprat så pratade jag och Gustav om eWork och visst känns det som en spännande kandidat. Både Gustav och Aktieingenjören har tittat på bolaget. Jag har själv påbörjat en granskning av bolaget och funderar på huruvida det kan vara köpvärt nu. Jag arbetar ju själv som IT-konsult och det känns som om mer och er förmedlas av exempelvis eWork och ZeroChaos. eWork är största förmedlaren och verkar fungera välsmort. Jag fortsätter kika på bolaget och lär återkomma i frågan!

Har du någon bra svensk köpkandidat?

8 thoughts on “Vill ha större andel svenska bolag i portföljen!

 1. Har själv också få svenska bolag. 🙁
  Getinge, Industrivärden och Telia är de jag äger för tillfället.

 2. Indu C är närmast för mig men behöver gå ned lite till innan jag ökar där.
  Kollar annars på stabila amerikanare, deere, chevron, walmart.
  Deere lockar mest att ta in just nu.
  Skulle gärna öka i mina svenska aktier men kan inte motivera priserna i dagsläget.

  • Jo precis, det är ju samma som för mig… Som sagt, Deere känns lockande, och nu runt $90 kan jag motivera ett inköp. Men jag skulle vilja ha mer utdelningar i SEK 😉

 3. Så kurstillväxt är inte intressant ? Isåfall kunde du kolla upp Nexam
  Utdelningstillväxt : kolla in Bahnhof

  • Hej Kylig!
   Varken Nexam eller Banhof håller den kvalité som jag letar efter. De är för små och handlas på obskyra listor.

   Vid en första anblick är Nexam ett riktigt skräpbolag. Går ej med vinst och lämnar (därför) ingen utdelning.

   Banhof verkar å andra sidan vara ett välskött bolag, som uppvisar bra vinst och som har en helt okej direktavkastning. Det är dock ett för litet bolag för min smak. Och Aktietorget undviker jag helst.

   • Jag förstår att du vill ha stora trygga utdelningsbolag på Large cap, men att kalla Nexam för ” riktigt skräpbolag” ,då har du inte läst vad bolaget gör eller vilka bolag de har avtal med !! http://www.nexam.se/Company/
    Bolaget har bara 5år på nacken efter en MBO, och därför inte hunnit skapa några vinster,men de har redan en hygglig patentportfölj som växer,samt avtal med några av världens största plastproducenter , där DuPont (stort bolag) har patentsökt ett material innehållande Nexams tvärbindare och japanska Mitsubishi Gas Chemical ( stort bolag) har en patentansökan basserade på Nexams tvärbindare för plaster.

    Bolaget jobbar för att byta till smallcap kanske redan i år.
    AMF Aktiefond Småbolag köpte in sig med dryga 3 % redan i oktober i fjol höst, det är lite av en kvalitetsstämpel för mig.
    Jag är kemiutbildad ,så jag har stor förståelse för bolaget och deras produkter, som har sitt ursprung ur gamla Perstorp.

    Sätt bolaget på din bevaknings lista, och följ utvecklingen, så kommer du att se att det är ett tillväxtbolag som kommer att ge en bra avkastning över tid, > 5 år, framför allt om du ser på avkastning på investeringen.

    Själv undviker jag inte FirstNorth och Aktietorget om det är bra bolag, tex så investerade jag i Bahnhof efter att ha blivit bredbandskund hos dem för ca 6 år sedan, på kursnivån 7 kr, sedan flyttade jag aktien från aktiedepå till KF på 14 kr nivån, idag kurs 77 kr, samt utdelningar. 2,75 i utdelning på satsade 7 kr är 39% i direktavkastning, så efter nästa års utdelning har jag fått investeringen i Bahnhof betald bara på utdelningar, så jag har i princip gratisaktier kvar.
    Samma sak med Avanza, köpte aktien 6 mån efter jag blev kund hos dem, och har fått investeringen betald via utdelningar.
    Ägnar mig åt “stockpicking”, men har förståelse om du vill ha koll på färre bolag.

    • Det var inte meningen att trampa på någon öm tå. Men i mina ögon så går förlustbolag bort automatiskt. Men jag har all respekt för de som tycker annorlunda. Jag anser dock att förlustbolag är skräpbolag – inte på något sätt ur ett verksamhetsperspektiv, utan ur ett investeringsperspektiv. Med det sagt kan det mycket väl bli en framgångssaga framgent, men det har jag ingen aning om.

     Sen måste jag givetvis säga grattis till din fina resa i Bahnhof. Alla får investera på det sätt som de känner fungerar bäst. För egen del är jag färdig med småbolag och förhoppningsbolag. Det närmsta småbolag man hittar i min portfölj nu för tiden är Protector Forsikring, med en market cap om 3 miljarder NOK.

Leave a Reply