Utdelning Bonheur och inköp Elekta

Utdelning Bonheur och inköp Elekta

Idag syntes utdelningen från Bonheur in på kontot och det var ju trevligt, speciellt som det är årets enskilt största summa. 350 aktier som vardera lämnade 7 NOK i utdelning resulterade i 2450 NOK och NOK/SEK växlades till knappt 1.10. Efter avdragen källskatt på 15% återstod 2 286 svenska kronor. Det är inte aktuellt att öka i Bonheur, då dess andel av portföljen ligger på ca 11.5%, vilket egentligen är något mer än önskvärt. Jag tänker mig att portföljandelen kommer att minska genom att jag ökar i annat.

På tal om att öka i annat så såg jag att Lundaluppen för första gången i bloggens historia inte hittade några köpvärda aktier och att han därför valde att lägga månadens avsättning i Spiltan Räntefond. Jag förstår honom, speciellt med tanke på hans portföljstorlek så kanske det kan vara vettigt att bygga viss likviditet.

För egen del känner jag mig inte färdig riktigt än. Visst skulle det kanske kunna vara ett alternativ att börja lägga lite pengar i ladan, men jag vill gärna fortsätta bygga portföljen. Ett bolag som jag tittat på sedan förra våren är Elekta. Elekta är väl nästan “alltid dyrt”, men jag har haft en förhoppning om att det kanske skulle kunna vara “mindre dyrt” ibland. Dessutom har ju frun länge påpekat att vi borde ha en aktie på E i portföljen…

Igår kväll satt jag och räknade lite (analysen är inte helt färdigskriven än) och kom fram till att 85 kronor skulle jag kunna tänka mig att betala för Elekta. Jag skulle givetvis hellre betala 80, 70 eller varför inte 60 kronor för Elekta, men jag tror inte att det kommer bli så billigt på länge (om någonsin). Visst, den senaste rapporten Elekta lämnade var väl inget att hänga i julgranen och framtiden får utvisa om det var en grop i vägen eller om det var något värre. Jag tror inte att tillväxtsagan Elekta har nått vägs ändå! Dagens Industri menar att att det är “Sveriges billigaste tillväxtbolag” och att “nedgången i Elaktas omsättning och resultat ser värre ut än vad det är”. (Men låt mig påpeka att jag aldrig skulle köpa eller sälja något, oavsett vad DI säger).

Det känns riktigt roligt att äntligen köpa lite svenskt igen! Jag kommer återkomma med en fullständig analys av Elekta inom kort. Inköpet av Elekta tillför 400 kronor till den årliga utdelningen. Med dagens valutakurser ligger därmed den årliga utdelningen på 14 377 kronor.

Jag vill skicka med en liten kommentar om att jag delvis köper Elekta för att det var den “bästa” aktie på E som jag hittade.

3 thoughts on “Utdelning Bonheur och inköp Elekta

  1. Hehe, vi ligger rätt lika. Jag har 366 Bonheur så fick således ungefär samma utdelning. Även här är det runt 10% av portföljen (och tycker att det räcker) och även jag har sneglat lite på Elekta. Tidigare har valet hamnat på Getinge, trott lite mer på den men då den gått sidleds så sålde jag av den för nån vecka sen på +-0 då marknaden börjar kännas skakig.
    Hur ser du på matchen mellan Getinge/Elekta och isf vad talar för Elekta (förutom att det börjar på E =)?
    Om du inte köpt Elekta vilket svenskt bolag hade stått på tur?
    Sen undrar jag vilket är din portföljs bästa bolag (inte det som gått bäst utan det som känns bäst overall)? För egen del så är det nog Lucara som gått bäst och som fortfarande känns som det finns potential kvar i, Industrivärden står för trygghet och Bonheur har jag tro på framöver, va visst jättesvårt att utse en favorit overall tycker jag själv…

Leave a Reply