Semester inledd och resa bokad!

Idag är årets första semesterdag. Vi kommer spendera första veckan med att röja och städa i förråd. Kanske inte särskilt upplyftande, men det ska bli skönt att bli av med massa skit och göra iordning lite plats i förråd och klädkammare.

Semester inledd och resa bokad!

Vi hade som sagt inga konkreta planer för semestern, men nu har vi bokat en förlängd weekend till Krakow. Den nionde juli tar vi flyget ner till södra Polen och stannar där i fem nätter (åker hem den 14 juli). Cirka 4 500 kronor per person blev kostnaden för denna resa med boende mitt i gamla stan – helt okej tycker jag!

Krakow är en stad som jag har hört mycket gott om; det ska tydligen vara väldigt fint där. När man är i Krakow första gången är det väl antagligen obligatoriskt att besöka koncentrationslägret i Auschwitz och kanske Saltgruvan också (funkar det med en knappt 2-åring?).

En sak som jag brukar fundera på när jag ska åka på semester är ifall jag ska växla innan, så att jag har cash i lokal valuta, eller om jag ska handla på kortet. Så som jag förstått saken är det antagligen mer förmånligt att handla på kortet. Hur brukar du göra?

Polsk aktiemarknad

Hur som helst, med semesterresan bokad till Polen började jag fundera lite kring den polska aktiemarknaden, hur ser den ut?

Screen Shot 2014-06-29 at 22.42.37

 

Som vi ser i bilden ovan är finans nästan hälften av WIG30 (30 största bolagen på Warszawa-börsen). Största enskilda bolag är försäkringsbolaget PZU Group, drygt 10% av index. Jag bestämde mig för att för att ta en snabbtitt på bolaget!

Powszechny Zaklad Ubezpieczen SA (PZU)

PZU är alltså ett polskt försäkringsbolag, och det verkar vara väldigt likt mitt egna innehav AIG. Företaget grundades redan 1803 och har sitt huvudsäte i Polens huvudstad Warszawa. Största ägare är polska staten, som sitter på 35% av aktierna. I övrigt hittar vi den norska oljefonden som en av de större ägarna.

Till skillnad från AIG lämnar PZU en rejält utdelning; direktavkastningen ligger på ca 6.7%. En annan skillnad är att PZU inte verkar vara någon tillväxtmaskin, känns snarare som en obligation.

Jag har inget direkt intresse av att investera på den polska börsen; courtaget och informationsunderläget gör det helt enkelt inte värt det. Däremot är det kul att undersöka hur det ser ut dit man ska på semester 🙂

Har du någon koll på polsk aktiemarknad?

6 thoughts on “Semester inledd och resa bokad!

  1. Av mina erfarenheter av år utomlands så beror det stort på vilken svensk bank som du har ditt visa/mastercard kort kopplat till och om du är bekväm med att använda det i en utländsk bankomat (borde inte vara något problem men man vet aldrig). Uttag från bankomat så i vissa länder så tar bankomaten (eller ja företaget/banken som äger bankomaten) ut en avgift (t.ex i Thailand är den 100 baht = ca 22 kr) men i Europa har jag inte sett av några sådana avgifter. Så dem avgifterna det blir är 1: Visa/Mastercards egen växlingsavgift som ligger på runt 0.5% om jag kommer ihåg rätt och sen vad din bank tar. Alla banker har olika sätt, vissa tar fast avgift + växlingsavgift, vissa tar bara växlingsavgift och vissa en väldigt stor sådan osv.

    Så kolla med din bank vilka fasta avgifter dem har (om dem har) och hur stort valutapåslaget är. Sen kan du jämföra det med det billigaste växlingsstället du hittar som du har tillgång till.

    Personligen så med både Swedbank och Skandia så trots dem tar endel i valutapåslag så har det för mig alltid vart mest värt att använda kort. Sen även har jag ingen lust att bära runt på massa kontanter eller ha massa kontanter i hotellrummets safe. Känner mig mycket tryggare med kort.

    Hoppas detta var till nån hjälp i alla fall och trevlig resa!

    • Tack Jimmie för bra info! Känns som om ett par hundringar i cash, sen resten på kortet är det mest rimliga. Håller med dig om att det inte är kul att knalla runt med flera tusen i lädret.

  2. Krakow I remember as beautiful, even though it now is a long time since I was there. Interesting regarding the Polish stock market. Is the ‘marimekko graph’ something that is possible to get for other stock markets/indexes as well?

Leave a Reply