Analys av Elekta

Analys av Elekta

 

Det har blivit dags för en analys av Elekta, den svenska jätten inom cancerbehandling och gammastrålning.

Elekta B grundades 1972 av Lars Leksell, professor vid Karolinska Institutet. Elekta är ett globalt hälsovårdsföretag som utvecklar och säljer innovativa kliniska lösningar för behandling av cancer och sjukdomar i hjärnan. Varje år får cirka en miljon patienter behandling i syfte att förbättra, förlänga och rädda liv med lösningar där Elektas produkter ingår. Företaget erbjuder och utvecklar sofistikerade system för strålterapi och strålkirurgi, liksom mjukvarusystem som effektiviserar arbetsflödena genom hela spektrumet av cancervård. Företagets främsta produkt är strålkniven “Leksell Gamma Knife” för behandling av tumörer.

Verksamheten bedrivs i 4 olika områden:

 • Elekta Neuroscience
  • 15% av totala nettoomsättningen.
  • Utvecklar lösningar för diagnos och behandling av sjukdomar i hjärnan.
  • Leksell Gamma Knife ingår i detta område.
 • Elekta Oncology
  • 55% av totala nettoomsättningen.
  • Linjäracceleratorer och annan hårdvara.
 • Elekta Brachytherapy
  • 10% av totala nettoomsättningen.
  • Cancerbehandling genom invärtes strålning (till skillnad från linjäracceleratorer som är externa).
 • Eleketa Software
  • 20% av totala nettoomsättningen.
  • Utvecklar mjukvara speciellt inriktade för cancervård.

Som vi ser i listningen ovan har hårdvarutillverkning den största omsättningen. I princip innebär detta att drygt hälften av omsättningen består av engångsintäkter (man säljer en maskin) och resten är återkommande intäkter.

Elektas stora (enda?) konkurent är det amerikanska bolaget Varian. Varian handlas till P/E 21.5, vilket är något lägre än Elekta. Varian lämnar dock, till skillnad från Elekta, ingen utdelning.

Elekta handlas på NASDAQ OMX (Stockholmsbörsen) under tickern “EKTA-B”.

Elektas verksamhet fördelas geografiskt så här: Nord- och Sydamerika: 34%, Europa, Mellanöstern och Afrika: 34% & Asien och Stillahavsregionen: 32%.

EKTA -Geografisk omsättning

Utdelningskalender

Elekta ger utdelning en gång per år.

Elekta brukar dela ut pengar i slutet av augusti/början av september.

Elekta har ökat utdelningen varje år de senaste 7 åren.

Utdelningshistorik

Grafen nedan visar de nio senaste utdelningarna och de åtta senaste utdelningsökningarna:

EKTA - Utdelning

2004 delade Elekta inte ut några pengar, man valde istället att köpa göra väldigt stora aktieåterköp. Därmed har bolaget endast delat ut pengar nio av de senaste tio åren. Utdelningstillväxten de senaste nio åren har varit drygt 15% i snitt.

Utdelningshälsa

 • Vinsttillväxt (9 års snitt): 20.2%
 • Utdelningstillväxt (9 års snitt): 15.4%

Sammanställning av vinst, utdelning och utdelningstillväxt presenteras i grafen nedan:

EKTA - Vinst och utdelningsandel

Nyckeldata

 • Vinsten har ökat varje år under de senaste nio åren.
 • Utdelningen sänktes 2006, men har sedan 2007 ökat årligen igen.
 • Under perioden har vinst- och utdelningsökning gått hyfsat hand i hand.
 • Utdelningsandelen av vinsten ligger i snitt runt 40%, men har senaste året klättrat en bit över 50%.

Sammanfattning

 • Vinstökningen de senaste nio åren är större än utdelningsökningen.
 • Fortsatt utdelningstillväxt på ca 15% är rimlig.

Grahamska kriterier

Tillräcklig storlek:  JA Bolaget är listat på Large Cap
Stark finansiell ställning:  NEJ
Inte jättelångt ifrån att uppnå kravet, men en gräns är en gräns.
Intjäningsstabilitet:  JA Bolaget har uppvisat vinst varje år de senaste tio åren.
Utdelningsstabilitet:  NEJ Bolaget har bara delat ut pengar de senaste 9 åren.
Intjäningstillväxt:  JA Vinsten har ökat med över 20% i snitt årligen de senaste 9 åren.
Trovärdig ledning:  JA Nytillträdd VD, har läst gott om honom. Rapporterna trevlig läsning. Inget att erinra.
Gynsam ägarbild:  JA Laurent Leksell (Lars son och medgrundare) sitter i styrelsen, sitter på 30% av rösterna.

Efter att ha läst årsredovisningen från 2004 (då man inte gav någon utdelning) känner jag mig ändå trygg med utdelningsstabiliteten. (Man gav aktieägarvärde genom att återköpa och makulera massa aktier istället).

Värdering

Framtida utdelning och utdelningstillväxt i Elekta ser väldigt bra ut. En utdelningsandel på 40-50% är där jag vill ha det och där jag tycker att det känns tryggt för framtiden. Medan utdelningstillväxten de senaste 9 åren landar på 15.4% så är utdelningstillväxten de senaste 8 åren drygt 29%. Med en vinsttillväxt i snitt de senaste 9 åren på över 20% känner jag mig trygg med att räkna på en utdelningstillväxt om 15%. För ett bolag med denna vinsttillväxt tycker jag att det är motiverat med ett P/E runt 20-25. Jag sätter 23 som motiverat P/E för Elekta, övertygad om att dagens höga pris kommer vara lågt i morgon med ökade vinster. Jag räknar med en NEPS om 3.50 kronor. Detta resulterar i att mitt kurstak för Elekta är 84.69 kronor

Jag gjorde även en beräkning i Hitta Kursvinnare, och där kom jag fram till köptak på 85.93 kronor. Så, efter att ha räknat fram och tillbaka, på olika sätt, känns “runt 85” som en rimlig nivå. Siffrorna som användes i uträkningen i programmet var: Försäljningstillväxt: 9.7%, vinstutveckling: 12%, vinstmarginal 15.4%, andel utdelad vinst: 50%, högsta p/e: 20, lägsta p/e: 15.

Slutord

Alla borde läsa Elektas årsredovisningar; antagligen de mest intressanta årsredovisningar jag läst. Jag känner mig nästan som en expert inom okologi och cancerbehandlingar nu :-).  Att Elekta är ett fantastiskt bolag råder det ingen fråga om. Huruvida värderingen är motiverad går väl att diskutera, men

Tänkte avsluta med att presentera ett par grafer från bolagets senaste årsredovisning. Graferna är ganska talande och visar vilken fantastisk historik detta bolag har. Jag är övertygad om att tillväxtsagan Elekta kommer att fortsätta många år framöver. Jag gillar bolaget och siffrorna.

Screen Shot 2014-06-28 at 19.03.08Screen Shot 2014-06-28 at 19.03.52

10 thoughts on “Analys av Elekta

 1. Lite synd att direktavkastningen är så pass låg till dagens pris. Tycker 2,3% är lite för lågt för att vara intressant, annars verkar Ekekta vara ett trevligt bolag. Tack för en utförlig analys.

  Mvh/XO

  • Enligt SME Direkt ligger estimaten för 2016 på 2.72 kronor i utdelning (19 analytikers snitt). Estimatet för EPS ligger på 5.29 kronor.
   Men visst, jag kan hålla med om att det är lite tråkigt med 2.3% direktavkastning just nu. Men räknar man på längre sikt så tror jag att detta kommer bli bra. Jag har ju betydligt “värre” exempel i portföljen ^_^.

 2. Tack för inlägget, klart läsvärt.
  Elekta tycker jag helt klart är ett intressant bolag (som jag dock inte har i min portfölj). Jag har haft dem under bevakning en tid men aldrig slagit till. Ska man tro på en rejäl utdelningsökning nästa år och åren som kommer därefter?

  Om jag förstått saken rätt så har inte du heller Elekta i portföljen? Nu när de har ett pris som ligger i linje med vad du kan tänka dig att betala, kommer du då slå till? Om inte, vad får dig att tveka?

  Intressant blogg för övrigt, lägger till dig i min lista.

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet
  http://vagentill-frihet.blogspot.se

  • Jag köpte Elekta tidigare i veckan (men detta blogginlägget var inte 100% färdigskrivet till dess). Jag tror att vinstutveckling och utdelningsutveckling måste gå hand i hand. Enligt SME Direkt ser det bra ut, historiken ser bra ut… Jag kan ju bara göra mina antaganden, men jag tycker åtminstone att det finns goda förutsättningar för bra utdelningstillväxt.

   Jag köpte 200 aktier i Elekta.

   • Aha ok då förstår jag. Jo vi kan så klart bara göra antaganden, men håller med dig om att mycket ser bra ut vad gäller Elekta. Kan nog vara en trevlig aktie att ha i byrålådan många år framåt.

 3. Tack för analysen! Du har bara siffror t.o.m 2013 – och visst, en utdelning kan ställas in – men Elekta kommer dela ut 1.50 kr samt 0.50 kr i extrautdelning i år (2014) – precis som förra året.

Leave a Reply