Hur gör du med dina äpplen?

Jag funderar fram och tillbaka på Apple; finns det en plats i min portfölj för denna aktie? Jag som själv jobbar med teknik (mjukvara) ser ju att trender förändras hela tiden. Vad är det som gör Apple unikt egentligen? För visst, idag säljer iPhone som smör, men har vi inte sett samma sak förut (Lex Nokia, Lex Blackberry)?

Hur gör du med dina äpplen?

Igår passerade Apple-aktien $600 dollar, för första gången sedan oktober 2012. Den långsiktiga trenden är det väl ingen som kan prata omkull, men vad beror den på då? Jag tycker att det är enkelt och jag tror att den i sammanhanget relevante Steve Ballmer skulle ha uttryckt det så här: “KASSAFLÖDE, KASSAFLÖDE, KASSAFLÖDE!!”. För anledningen till varför Apples kurs har haft denna enorma utveckling handlar inte om spekulation om framtida vinster. Apple tjänar otroliga mängder med pengar och rullande tolv månaders fria kassaflöde är $45 miljarder. Aktien är fortfarande ganska billig (P/E drygt 14) även om kursen nu dragit upp mot $600.

Men, trots att jag fortfarande tycker att bolaget känns attraktivt värderat så funderar jag alltså på om det är ett bolag jag vill ha i portföljen. För jag ser ett par risker:

  • Någon annan gör nästa stora grej som ersätter iPhone (mer än halva vinsten hos Apple kommer från iPhone).
  • Personberoenden. Tekniska innovationer brukar vara personberoende. Apple har ju rullat på sen Steve Jobs frånfälle men försvann möjligtvis en del av innovationen där?
  • Marknadssegmentet skulle svänga från att vilja ha dyra telefoner till billigare (jag tror egentligen inte direkt på denna).

Har Apple någon tydlig vallgrav då? Ja, det vill jag hävda att man har. Dels har man en produkt (iPhone) som är så pass mycket bättre än konkurenternas att man kan ta väldigt bra betalt. Man har även en inlåsningseffekt i iTunes och App Store. som gör att man som kund inte vill lämna detta ekosystem (en form av nätverkseffekt). Det är också väldigt smidigt att ha flera olika Apple-prudkter (appar från iPhone kan köras på iPad, iCloud synkar smidigt från iPhone till Mac, osv).

Genom att skriva detta inlägg så tvingade jag mig själv att reflektera över Apple. Det är ett fantastiskt bolag med ett flertal vallgravar. Bolaget tjänar extremt mycket pengar och har på sistone blivit väldigt aktieägarvänligt (aktieåterköp och höjda utdelningar). Jag behåller mina äpplen!

Hur gör du med dina äpplen?

3 thoughts on “Hur gör du med dina äpplen?

  1. Min syn på Apples produkter är att de bara funkar och att de också funkar bra tillsammans, som du säger. Nu vet jag inte hur andra ser på deras produkter, men en sådan kvalitétsstämpel tror jag betyder mycket. Så när jag ska köpa en ny pryl så vet jag vad jag får när jag köper Apple-produkter, och slipper bli besviken. Det betyder mycket (i alla fall för mig).

    En sak man kan notera är också att Apple-produkter är väldigt vanliga i filmer, tv-serier osv. Hur ser du på en sådan sak? När ett företags produkter syns mycket i kulturen.

    • Jag har funderat på det en del. Produktplacering är ju inte speciellt ovanligt och det är nog ett vettigt sätt att göra reklam. Vad jag däremot tänker på är att det känns så himla rimligt med Apples produkter över allt, eftersom de är snyggast och bäst. Och det där vill jag säga utan att få stämpeln “apple fan boy”. Det är bara det att Apples produkter andas kvalité rakt igenom och jag förstår varför de är vanliga 😉

Leave a Reply