Tankar kring direktavkastning och utdelningar

Tankar kring direktavkastning och utdelningar

Igår skrev Snåljåpen om en “falsk trygghet” när investerare jagar hög direktavkastning. Det var ett mycket bra och läsvärt inlägg som ger en förklaring till varför pengar som i ett “normalränteläge” finns i tryggare placeringar nu istället har letat sig in i aktier med “ok till hög” direktavkastning. Genast började det snurra tankar kring direktavkastning och utdelningar i mitt huvud.

Den falska tryggheten

Men är högavkastande aktier automatiskt en falsk trygghet, är det verkligen så enkelt? Det Snåljåpen tar upp som en “falsk trygghet” är absolut relevant och viktig att ta upp; att handla aktier dyrt idag enbart för att jaga hög utdelning är inte någonting jag skulle rekommendera. Alltså har Snåljåpen helt rätt i att hög direktavkastning är en falsk trygghet. Den summa pengar man får i utdelningen säger egentligen ingenting om bolaget som sådant.

Hur bör man då tänka?

Jag tror att man måste svara på dessa frågor: “vad är målet med mitt sparande”, “hur mäter jag framgång”, “ska jag sälja (är kursen viktig)” och slutligen “vad tror jag om utdelningstillväxten”. I tidigare inlägg har jag skrivit om att sluta titta på portföljvärdet och istället fokusera på utdelningen och dess tillväxt. När man gör detta blir kursfall inte lika relevanta.

Så vad man bör göra är att fortsätta köpa aktier med rimlig nivå på utdelningen (40-60% av vinsten), fin utdelningstillväxt (7-8% minst), stabil utdelningshistorik och fin vinsttillväxt. Genom att fokusera på det ökade kassaflödet (utdelningarna) istället för portföljvärdet som ändå inte kommer realiseras i någon större utsträckning så kan man i lugn och ro fortgå med sitt investerande.

Slutsats

Mitt råd är att aldrig någonsin köpa ett bolag enbart för att det har en hög direktavkastning, framför allt inte om man gör detta till ett på tok för högt pris. Det viktiga, i det långa loppet, är inte hur många procent direktavkastning man får vid inköpstillfället. Istället gäller det, som vanligt i investeringar, att analysera företaget man köper in sig i, titta på historisk data och utifrån det bilda sig en uppfattning om rimliga antaganden kring framtiden. Handla regelbundet (varje, varannan eller var tredje månad) för att jämna ut toppar och dalar. Och du, glöm aldrig analysen!

Leave a Reply