Tjänstepensionen är viktig!

tjänstepensionen är viktig!

I dagens DN kan man läsa om vad tjänstepensionen kostar och hur dyrt det är att inte omfattas av tjänstepension. Först och främst måste man väl dock mana till lugn, 9/10 omfattas faktiskt av tjänstepension – till stor del tack vare att de flesta arbetsplatser i Sverige har ett kollektivavtal. Om man normalt sett skulle ha en lön på 50 000 kr/månad och inte omfattas av tjänstepension så borde man, enligt artikeln, alltså ha knappt 6 000 kr extra i månadslön, eller knappt 12% mer. Det är alltså en ansenlig summa pengar som det rör sig om!

Tänk på att placera din tjänstepension i aktiefonder i största möjliga mån samt hos förvaltare med fri flytträtt. Jag måste å det starkaste avråda från ormarna på Länsförsäkringar. Dessa tar ut en hutlös flyttavgift, jag skulle själv få betala över 10 000 kronor för att flytta mitt kapital. Man skulle utan att ta i kunna kalla detta för maffiametoder. Det finns säkert fler förvaltare som är lika ormlika, men detta var ett exempel ur mitt liv. Ofta ligger tyvärr tjänstepensionen i ett skal där förvaltarna tar ut något som kallas för “kapitalavgift” (och ingen kan förklara vad man som kund får för det). Även här gäller det att undersöka hur man kan få ner avgifterna.

Tjänstepensionen är viktig, på sidan minpension.se kan man se sin en prognos på sin framtida pension – intjänade belopp för allmän-, tjänste- och privat pension. På bilden nedan ser man hur en pensionsprognos kan se ut. Det blir snabbt väldigt tydligt hur viktig tjänstepensionen är och att den statliga pensionen inte är någonting man varken kan eller bör förlita sig på. Utöver denna pension bör man givetvis ha ett personligt sparande (kom ihåg – minste 10% av lönen!).

pensionsprognos

Leave a Reply