Oroa dig inte om priserna på aktier sjunker!

Jag tittade på det här youtubeklippet som Martin på Aktiefokus hade i en bloggpost och där diskuterades väldigt mycket, men en sekvens om priserna på aktier togs upp. Warren Buffett har tydligen sagt något åt det här hållet (fritt översatt):

“Tänk att du gillar hamburgare och du ska äta hamburgare hela livet. Skulle du då vilja att priset på hamburgare går upp eller ner i framtiden?” De flesta svarar “jag vill att priset går ner” och får ett rätt av Buffett. Nästa fråga: “Tänk att du skulle köpa bilar hela livet. Vill du då att priset på bilar ska gå upp eller ner?” Svaret blir då så klart att “jo, klart att jag vill köpa billigare bilar”. Ytterligare en poäng från Buffett! Då kommer Buffett till slutfrågan: “Tänk dig att du ska investera hela livet, vill du då att aktiemarknaden ska gå upp eller ner?” Enligt Buffett är det här de flesta tänker fel. Det är bara om man ska sälja aktierna som man vill att priserna ska gå upp! Om priset går ner kan man ju köpa ännu fler aktier! Här säger Buffett att även om marknaden är väldigt volatil så kan man köpa fler aktier (i diparna).

Burton Malkiel (en av de medverkande i klippet) säger alltså att det inte går att tajma marknaden – så försök inte det! Köp regelbundet är det råd som Malkiel ger. Jag delar som sagt detta råd, men jag ser fortfarande gärna diparna som köpläge. Huruvida detta är rätt eller fel återstår att se, men faktum kvarstår att man får fler aktier/krona i en dip än på en topp! Jag menar självklart inte att man ska invänta nästa krasch eller tokras. Men som jag skrivit om tidigare är en uppgång sällan (aldrig?) spikrak. Det kommer korrigeringar, utnyttja dessa! Glöm inte vad Buffett sa (stycket ovan). Se nedgångar i aktiemarknaden som det bästa som kan hända dig, för då kan du köpa fler aktier!

omxs30

Varken uppgång eller nedgång är spikrak!

One thought on “Oroa dig inte om priserna på aktier sjunker!

Leave a Reply