Om portföljen går ner 50%

om portföljen går ner 50%

Läste att Finanskvinnans firar 7-års jubileum, och hon passar på att ta upp alla nya bloggar som poppar upp i rådande börsyra och vad som händer när man köper aktier “på toppen”. Själv började jag handla aktier förra vintern, utan att egentligen ha koll på rådande börsklimat. Kan inte påstå att jag hade någon större insikt då, men under tiden har jag läst otroligt mycket om investeringar och om “is i magen” vid nedgångar.

Vad skulle det innebära om portföljen går ner 50%? Ja, priset på aktierna i min portfölj skulle gå ner från 300k till 150k och det skulle självfallet vara jobbigt psykologiskt. Samtidigt så skulle det ju bara ha någon betydelse om jag skulle vara intresserad av att sälja aktierna. Dessutom innebär det att jag skulle kunna köpa mina favoritaktier för halva priset, vilket vore otroligt trevligt! Mina pengamaskin skulle kunna växa dubbelt så fort, till rabatterat pris.

Kommer jag klara det då? Kommer jag ha is i magen när nästa kraftiga nedgång kommer? Kommer jag orka redovisa röda siffror på bloggen? Jag tror det! Jag tror verkligen det, och jag vill hänvisa till tidigare inlägg om att man som investerare vill ha låga priser på aktier. Köper man för att sälja förstår jag oron, köper man för behållning och ökade utdelningar finns det ingen egentlig anledning att gråta över sjunkande priser – tvärtom!

Mina favoriter har inte sänkt utdelningen under många år. Coca Cola, Skanska, Castellutm, etc har stått pall för tillfälligt sämre tider. Jag vet självklart inte med säkerhet att det kommer vara så för all framtid, men mycket talar för det! Det enda som är rimligt att anta om framtida aktiepriser är att de kommer vara olika vid olika tillfällen och ingen vet exakt när. Med den insikten tror jag mig stå rustad för framtida svängningar på börsen.

4 thoughts on “Om portföljen går ner 50%

  1. Det mesta sitter i huvudet. Har man valt rätt aktier är nedsidan troligtvis begränsad. Skulle några riktigt fina bolag rasa 50% ser jag det som dig; rea! Skulle ett utdelningsmonster som t.ex. McD rasa 50% skulle det vara svårt att ha kvar likvider till de riktiga bottennivåerna 🙁

Leave a Reply