Fondavgiftens betydelse

fondavgiftens betydelse

Billiga fonder är bättre!

När man äger fonder så brukar man tyvärr få en fondavgift på köpet. Det finns fonder utan fondavgift (Avanza Zero t.ex.) men det får ses som ett undantag. Fondernas avgifter varierar och beror på ett antal parametrar. En passivt förvaltad fond bör vara mycket billigare än en aktivt förvaltad fond. Svenska fonder är oftast billigare än internationella, även om det finns billiga internationella fonder.

Hur som helst, fonderna har olika avgifter, ofta någonstans mellan 0.1%-1.5% (men ibland högre). Men 1.5% låter ju inte så mycket, tänker du kanske, då blir det ju 98.5% över till mig och med värdeökning blir det ju hur bra som helst! Vad många missar att tänka på är att fondavgiften dras på hela det innestående kapitalet. Titta på följande tabell, räkneexemplet gäller för sparande i 33 år (tabell lånad från pensionsmyndigheten)

Fondens avgift

Minskning av slutgiltigt belopp

0,05% 2%
0,15% 5%
0,25% 8%
0,50% 15%
0,75% 22%
1,00% 28%
1,50% 39%

Som man kan se här spelar avgiften en enorm betydelse för hur mycket pengar du kommer ha när du nått ditt sparmål. Och visst, det är totalavkastningen som räknas, det är klart att det är så. Men tro inte att en aktivt förvaltad fond för alltid kommer slå index. Det har nämligen aldrig hänt, säger jag utan att ha bevis för saken (och finns bevis tar jag gärna en kommentar kring detta).

Jag spar själv inte i fonder privat, men jag gör det ändå; via PPM och i min tjänstepension så är det fonder som gäller. För den som vill spara i fonder är mitt enkla tips att titta på fondavgiften en extra gång. Avanza Zero kostar 0%, det tycker jag är en bra bas. En annan bra basfond skulle kunna vara Spiltan Investmentbolag med 0.2% avgift, om man hellre vill ha ett knippe investmentbolag. Ett tredje alterntiv skulle kunna vara att titta på börshandlade fonder, så kallat ETFer. Där finns t.ex. Vanguard ETF Total Stock Market med förvaltningsavgift på 0.07%.

5 thoughts on “Fondavgiftens betydelse

  1. Jag har för mig att Fisher hade en fond som hette Magellan som faktiskt kontinuerligt slog index… Sannolikheten för att träffa på den typen av fond är förmodligen i samma storleksordning som att vinna på lotto…

    • Och med Fisher menar jag givetvis Lynch. Har stört mig hela gårdagen på att jag mindes fel namn, känner mig tvungen att rätta till det.

Leave a Reply