Buy the dip!

Ett klassiskt uttryck i börssammanhang är “buy the dip”, alltså att man ska se tillfälliga nedgångar som köplägen. Tanken är att en uppgångsfas inte är spikrak upp utan att den innehåller tillfälliga nedgångar. Om den långsiktiga trenden är positiv kan man alltså använda dessa dipar för att få fler aktier för samma peng. Det innebär att när det sen är dags för utdelning så får man mer utdelning, eftersom man hade råd att köpa fler aktier!

Läsvärt: Buy the dips will increase your income

Ett problem med tesen är kanske att veta när en rejäl dip börjar och när det vänder igen (när man alltså ska köpa). Man kan så klart försöka använda sig av tekniska analys, titta på glidande medelvärden, formation och liknande men jag tror inte att man måste göra det så svårt för sig. Försök bara hitta omotiverade kursfall! Jag tänkte ta upp två exempel från hur jag själv agerat, rätt och fel!

Apple

Köpte mina första aktier när 5s presenterades, tyckte det såg så jävla bra ut. Dagen efter sjönk aktien som en sten. (Jag hade tänkt fel). Då började jag tänka kring detta. ett par dagar senare ökade jag således på mycket lägre nivåer och hade “köpt dipen” för första gången. Sen borde jag givetvis köpt mer Apple i det rapportras på 10% som skedde nyligen, men Apple är redan mitt största innehav och jag vågade inte öka exponeringen.

apple

AIG

När AIG rapporterade Q3 2013 handlades kursen ner 6%. Jag ansåg detta vara extremt omotiverat och passade på att öka mitt innehav. Sen följde två och en halv månads uppgångsfas. Efter det föll kursen brant igen. Denna gång var det dock inte pga AIG utan pga valutaoro (allt föll i princip). Här var jag återigen köpsugen när kursen trillade ner under $47 men avstod då AIG redan, som Apple, är stor del av portföljen.

buy the dip

 

Som ni ser uppstår köplägen även starka “tjurmarknader”. Jag vet inte vad som är rätt eller fel egentligen. Ska man vara extremt disciplinerad och köpa exakt samma dag varje månad? Eller ska man ge sig själv lite flexibilitet? Dollar cost averaging – att man sprider sina inköp över tid – är i grunden bra (och en av aktiespararnas gyllene regel), men hur nitisk måste man vara egentligen?

Jag tror att jag ska försöka bli mer disciplinerad och invänta diparna. Kan jag tajma marknaden? Säkert inte, däremot kan jag antagligen hitta en dip att köpa i! Hur tänker Du?

Leave a Reply