Analys Apple – världens största företag

Som jag har skrivit om tidigare kommer jag att skriva en analys av samtliga mina innehav med hjälp av mina nya investeringskriterier. Först ut blir Apple! Jag har använt mig av en del data från Yahoo Finance

 

analys appleKort presentation

Apple är alltså världens största företag (räknat i market cap) och teknologigiganten som skapade Macintosh och i-prylarna iPod, iPhone & iPad. Under 1990-talet höll företaget på att gå under, men under 2000-talet har det varit en fantastisk framgångssaga. Företaget grundades 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak och den mindre kände Ronald G. Wayne.

Fram till en bit in på 2000-talet var datorförsäljning Apples huvudfokus, men nu för tiden säljer största produktkategori iPhones, följt av iPads. Datorerna hamnar numera först på tredje plats.

Apple har lyckats skapat ett väldigt framgångsrikt ekosystem med där Itunes och diverse “App Stores” spelar en central roll. Man har på ett effektivt sätt byggt en vallgrav genom att låsa in användarna i detta system. Användaren köper sin musik på Itunes, lyssnar på den i sin iPod eller iPhone, laddar ner appar till iPhone och iPad, ja till och med till sin MacBook nu för tiden.

Tillräcklig storlek:  JA  Världens största företag. Listat på Nasdaq, ingår i S&P 100
Stark finansiell ställning:  NJA  Omsättningstillgångarna underskrider totala skulden med 14% och är inte riktigt dubbelt så stor som kortfristiga skulder. Däremot har Apple “Long Term Investments” på 106B USD. Hade dessa inte varit uppbundna hade jag svarat JA på dena fråga, nu blir det egentligen ett NEJ, men jag väljer “NJA”.
Intjäningsstabilitet:  JA  Apple har gått med vinst de senaste 12 åren
Utdelningsstabilitet:  NEJ  Man har bara haft utdelning sedan augusti 2012
Intjäningstillväxt:  JA  Senaste 10 åren har den årliga snittökningen varit 82.8% ((39.75/0.095)^(1/10)-1)
Trovärdig ledning:  JA  Tim Cook får anses klara jobbet som VD mycket bra. Övriga nyckelpersoner mycket trovärdiga.
Gynsam ägarbild:  NEJ  Främst institutionella ägare

Begränsat P/E-tal: Apple handlas till P/E 13.79 och uppfyller därmed kriteriet högst 15 i P/E-tal. OK

Begränsat EV/EBIT3-tal: Apples EV ligger på 461.49B. EBIT3 ligger på 10.03 ((33.79 + 55.24 + 49)/3). EV/EBIT3: 461.59/46.01 = 10.03. EV/EBIT3 ligger alltså klart under kravet 12. OK

Priset bör inte överstiga 150% av eget kapital: Apples P/B ligger 4.07 (503.12/(207-83.45) = 4.07), vilket alltså inte är okej enligt detta kriterium.  EJ OK

Slutsats

Apple har haft en fantastisk vinsttillväxt de senaste fem åren, ännu bättre om man ser på tio års sikt. Man har tyvärr valt att binda upp en stor del av sina tillgångar i långsiktiga investeringar. Jag skulle vilja se att man använde dessa pengar. Antingen till aktieåterköp eller till utdelning. Angående utdelningen så har Apple börjat ge utdelning sedan augusti 2012 och den har även ökat med 15% sen dess.

Företaget har en kraftig vallgrav i form av ekosystemet runt App Store. Har en kund väl börjat köpa musik och appar via App Store så tar det emot att lämna, då App Store enbart finns till Apples produkter. Att P/B-talet är för högt lägger jag ingen större vikt vid då Apple bör prissättas efter intjäningstillväxt (och den verkar det inte vara något fel på).

Apple uppfyller merparten av mina kriterier. Utdelningsstabiliteten lär bli okej om några år. Apple lär sannolikt aldrig få någon enskild stark ägare, företaget är helt enkelt för stort för att någon enskild ägare skulle kunna ta över. Jag får nöja mig med att institutionella ägare fortsätter vara största ägare.

Med den fantastiska intjäningstillväxt som Apple har så borde P/E-talet vara en bra bit högre än idag. Jag uppdaterar min bevakningslista och sätter motiverat P/E till 17, vilket ger ett motiverat pris om 675.75. Enligt min analys är det alltså motiverat att köpa Apple till dagens kurs. Jag kommer dock inte att öka eftersom Apple är mitt största innehav.

Leave a Reply