Årskrönika och bokslut 2013

Idag är det nyårsafton och det har blivit dags att stänga 2013. Det har varit ett mycket spännande år för min del. Först, främst och viktigast har varit att få uppleva min son gå från spädbarn till en väldigt självständig och härlig liten pojke. Under sommaren och hösten har jag varit hemma med honom och det har varit alldeles underbart.

En dag satt vi där i början av mars, på ett hotellrum i Berlin; jag, min fru och min son. Det plingade till i mobilen. “Nu drar “. Det var en aktieintresserad vän som hörde av sig. Jag hade pratat lite med honom tidigare eftersom jag börjat fundera kring hur jag skulle kunna ge min son en trygg framtid.

När vi kom hem från semestern gick det någon vecka och sen köpte jag mina första aktier. Aktier jag inte förstod. Aktier och inte bolag. Papper och inte produktion. Aktier som var en blandning av vinnare och förlorare. Men framför allt, mina första aktier. En ny värld öppnades.

Jag började botanisera bland diverse ekonomibloggar och fick snabbt favoriter. Ägamintid, Lundaluppen, Snåljåpen, Gustavs aktieblogg och Aktiefokus, för att nämna några. Jag förstod inte riktigt alla resonemang, men jag förstod grunden: Investera över tid, återinvestera utdelningarna.

Under året har jag förändrat mitt sätt att tänka kring investeringar. Eller, ett mer rättvist påstående är kanske att säga att ett sådant tänk har börjat växa fram. Jag har för avsikt att publicera detta i ett eget inlägg inom kort. Året har även bjudit på nya bekantskaper under Gustavs ekonomiprat vilket så klart har varit mycket trevligt.

Men, vad vore ett bokslut utan siffror? Hur har mitt första år som aktieägare? Jag använder mig av Aktiespararnas program “Hitta Kursvinnare” för att hålla ordning på min portfölj. Jag infogar skärmdump från just Hitta Kursvinnares portföljhanterare:

Denna bild säger ganska mycket tycker jag. Dels, det gick ganska dåligt i början. Tyngd av gulbolaget Semafo var våren ganska jobbig. Jag fortsatte dock handla aktier, började rikta in mig på bolag som jag kunde förstå istället. Mot hösten blev det desto trevligare. Jag hade tur och lyckades chansa hem några korta affärer. Men framför allt började mina fina innehav leverera. “Tråkaktien” TeliaSonera ligger 25% upp, både Swedbank och Betsson runt 18% upp och Nordea, Skanska & Castellum mellan 8-12% upp. Hösten har således varit fin för mina fina svenska bolag. Mina USA-aktier går något sämre, där Apple sticker ut med sina +12%.

Sen har jag tre små chansposter: Mavshack, Oniva & SIAF. Hur har det gått då? Mavshack ligger 17% back. Som tur är innebär detta bara 1239 kronor. SIAF ligger drygt 3% upp, dock är detta bara 244 kronor. Så, två pyttesmå chansposter. Oniva återstår och där har det verkligen gått bra! 68% upp, vilket innebär 8489 kronor. En spådom inför nästa år är att jag kommer avveckla dessa positioner.

Hur summerar jag då detta? Från ett hotellrum i Berlin till ett lärorikt, spännande och roligt börsår. Grunden är lagd för en tryggare framtid för mig och min familj. Nu är det snart dags att ringa in det nya året. Vi ses där!

8 thoughts on “Årskrönika och bokslut 2013

 1. Först vill jag säga Grattis till att du har tagit tag i din/er ekonomi.
  Har själv gjort denna resa de senaste 2 åren, och att starta och få loss tummen är det viktigaste.

  Du har ett trevligt skrivsätt, och det är mycket roligt att följa din och alla andra ekonomibloggar då vi investerar på lite olika sätt.
  Idéer finns det gott om.

  Tack för året och lycka till.

  ps. Att tänka på : Hur hade din “årskrönika” sett ut om ditt första investerings år hade varit 2008 och allt går ner-ner-ner.

  • Tack själv!

   Det känns som att jag tänkt hela hösten att “nu är toppen här, nu vänder det” (tänkte folk så 2008?). Jag försöker tänka så här: “bra bolag blir billigare i svackor, då är det läge att köpa dem”. Frågan är hur jag kommer se på saken när flera hundra tusen försvinner från kontot. Jag hoppas att jag när det händer, för det lär väl hända, har fått tillräckligt mycket insyn i vad kvalitetsbolag är. Jag tänker även förbättra min värderingsförmåga och handla efter ökad sådan.

  • Tack.

   Samtidigt som jag tänker “låt det bli billigare snart” så vet jag att det kommer vara jobbigt. Jag tror jag kommer hålla i. Jag försöker bygga vallgravar: Jag ritar upp fina exceler över hur framtiden ska se ut, jag pratar mycket med min fru om framtida drömmar, osv :).

Leave a Reply

Årskrönika och bokslut 2013

Idag är det nyårsafton och det har blivit dags att stänga 2013. Det har varit ett mycket spännande år för min del. Först, främst och viktigast har varit att få uppleva min son gå från spädbarn till en väldigt självständig och härlig liten pojke. Under sommaren och hösten har jag varit hemma med honom och det har varit alldeles underbart.

En dag satt vi där i början av mars, på ett hotellrum i Berlin; jag, min fru och min son. Det plingade till i mobilen. “Nu drar “. Det var en aktieintresserad vän som hörde av sig. Jag hade pratat lite med honom tidigare eftersom jag börjat fundera kring hur jag skulle kunna ge min son en trygg framtid.

När vi kom hem från semestern gick det någon vecka och sen köpte jag mina första aktier. Aktier jag inte förstod. Aktier och inte bolag. Papper och inte produktion. Aktier som var en blandning av vinnare och förlorare. Men framför allt, mina första aktier. En ny värld öppnades.

Jag började botanisera bland diverse ekonomibloggar och fick snabbt favoriter. Ägamintid, Lundaluppen, Snåljåpen, Gustavs aktieblogg och Aktiefokus, för att nämna några. Jag förstod inte riktigt alla resonemang, men jag förstod grunden: Investera över tid, återinvestera utdelningarna.

Under året har jag förändrat mitt sätt att tänka kring investeringar. Eller, ett mer rättvist påstående är kanske att säga att ett sådant tänk har börjat växa fram. Jag har för avsikt att publicera detta i ett eget inlägg inom kort. Året har även bjudit på nya bekantskaper under Gustavs ekonomiprat vilket så klart har varit mycket trevligt.

Men, vad vore ett bokslut utan siffror? Hur har mitt första år som aktieägare? Jag använder mig av Aktiespararnas program “Hitta Kursvinnare” för att hålla ordning på min portfölj. Jag infogar skärmdump från just Hitta Kursvinnares portföljhanterare:

Denna bild säger ganska mycket tycker jag. Dels, det gick ganska dåligt i början. Tyngd av gulbolaget Semafo var våren ganska jobbig. Jag fortsatte dock handla aktier, började rikta in mig på bolag som jag kunde förstå istället. Mot hösten blev det desto trevligare. Jag hade tur och lyckades chansa hem några korta affärer. Men framför allt började mina fina innehav leverera. “Tråkaktien” TeliaSonera ligger 25% upp, både Swedbank och Betsson runt 18% upp och Nordea, Skanska & Castellum mellan 8-12% upp. Hösten har således varit fin för mina fina svenska bolag. Mina USA-aktier går något sämre, där Apple sticker ut med sina +12%.

Sen har jag tre små chansposter: Mavshack, Oniva & SIAF. Hur har det gått då? Mavshack ligger 17% back. Som tur är innebär detta bara 1239 kronor. SIAF ligger drygt 3% upp, dock är detta bara 244 kronor. Så, två pyttesmå chansposter. Oniva återstår och där har det verkligen gått bra! 68% upp, vilket innebär 8489 kronor. En spådom inför nästa år är att jag kommer avveckla dessa positioner.

Hur summerar jag då detta? Från ett hotellrum i Berlin till ett lärorikt, spännande och roligt börsår. Grunden är lagd för en tryggare framtid för mig och min familj. Nu är det snart dags att ringa in det nya året. Vi ses där!

5 thoughts on “Årskrönika och bokslut 2013

 1. Först vill jag säga Grattis till att du har tagit tag i din/er ekonomi.
  Har själv gjort denna resa de senaste 2 åren, och att starta och få loss tummen är det viktigaste.

  Du har ett trevligt skrivsätt, och det är mycket roligt att följa din och alla andra ekonomibloggar då vi investerar på lite olika sätt.
  Idéer finns det gott om.

  Tack för året och lycka till.

  ps. Att tänka på : Hur hade din “årskrönika” sett ut om ditt första investerings år hade varit 2008 och allt går ner-ner-ner.

  • Tack själv!

   Det känns som att jag tänkt hela hösten att “nu är toppen här, nu vänder det” (tänkte folk så 2008?). Jag försöker tänka så här: “bra bolag blir billigare i svackor, då är det läge att köpa dem”. Frågan är hur jag kommer se på saken när flera hundra tusen försvinner från kontot. Jag hoppas att jag när det händer, för det lär väl hända, har fått tillräckligt mycket insyn i vad kvalitetsbolag är. Jag tänker även förbättra min värderingsförmåga och handla efter ökad sådan.

  • Tack.

   Samtidigt som jag tänker “låt det bli billigare snart” så vet jag att det kommer vara jobbigt. Jag tror jag kommer hålla i. Jag försöker bygga vallgravar: Jag ritar upp fina exceler över hur framtiden ska se ut, jag pratar mycket med min fru om framtida drömmar, osv :).

Leave a Reply