Lördagspromenad – jag äger Stockholm

Idag tog jag och familjen (fru + grabb på 13 månader) en promenad in mot stan. På väg in slöt svärmor med man upp. Vi gick över söder, genom Gamla Stan och passerade riksdagen. Precis efter detta ser jag Ratos kontorslokal, precis i början av Drottninggatan.

Jag funderade lite kring mitt ägande i Ratos. Jag tycker att det är ett extremt svåranalyserat bolag, får liksom inte riktigt grepp kring alla innehav vilket givetvis är smått problematiskt. Jag tänkte att om kursen går ner mot 52-53, då kan det nog vara läge att öka. Kursen har inte understigit 50 kr sedan mars 2006. Jag ser inte att innehaven nu skulle vara så extremt sämre än då. Öka på dipp, annars behåll. Direktavkastningen är dock fin (om den inte sänks igen).
Promenaden fortsatte till Dubliners vid Hötorget. Där blev det lunch (fish’n’chips och Guiness). Efter lunchen passade jag på att fynda lite kantareller på Hötorgsmarknaden. 3 kg för 200 kronor (normalpris 199 kr/kg) efter lite prutande.
Det började bli dags att gå hem. Det blev vätskekontroll på Bishops i Gamla stan, och sedan tillbaka mot söder. Där såg jag denna bil från Kone:
Industrivärden köpte ju nyligen in sig i Kone, och därmed kan man väl tänka att jag är delägare i den där bilen. Industrivärden är ett väldigt fint bolag. Direktavkastningen var ca 4.3% i år. Enligt 4-traders kan den ligga på över 5% 2015. Senaste avslut i bolaget är 118.3 kronor. Jag tycker att den nivån absolut är attraktiv att öka på, även om mitt GAV då också skulle öka.
Lite längre ner för gatan gick vi förbi Betsson på Götgatan. Någon (Claes Hemberg på Avanza?) har ju sagt att det är bättre att köpa aktier i Betsson än att vara kund hos dem. Jag är givetvis benägen att hålla med. Senaste avslut ligger på 192.5 kronor. Jag hade hoppats på att den senaste dippen skulle vara något kraftigare så att jag kunnat öka i Betsson på under 185 kronor. Nu kanske jag tvingas betala mer på grund av min girighet. Vinter-OS börjar snart, vilket borde vara positivt för aktien.
Detta var mina lördagsspaningar och funderingar. Jag konstaterar att jag äger småbitar av Stockholm lite här och där, och det känns hur jäkla bra som helst! Hur tänker du när du ser dina innehav i verkligheten?

4 thoughts on “Lördagspromenad – jag äger Stockholm

  1. Alltid kul att se sina investeringar på riktigt och i arbete. Tack vare att man bor i Stockholm så har man den chansen. Bara att ha en direkt slags koppling till ett bolag gör att allt känns lite säkrare. Kanske falsk trygghet men en Kone-bil som debiterar och en Betsson-butik med folk visar i alla fall att – och hur – de tjänar sina pengar.

    • Precis! Det känns roligt, men framför alt bra. Visst, kanske falks trygghet, men en Kone-bil som kör runt en lördag drar nog in mer pengar än den som kör runt en tisdag. Helgarbete brukar vara dyrare liksom =). Men som sagt, känns härligt att se sina pengar i arbete, på riktigt!

  2. Kanske en anställd som lånar bilen över helgen för att köra några privata leveranser innan lördagskvällen tar vid… ^^

    Nej, skämt å sido. Jag håller med. Det värmer att se innehaven på “riktigt”. 🙂

    • Hehe.. Ja, det känns riktigt bra. Igår när jag gick hem från fotbollen såg jag en stor Brostaden-skylt. Ökade ju i Castellum nyligen. Undrar om dem har kontor här i närheten? (Globen-området).

Leave a Reply