Jag kan gå minus i depån, men går ändå plus!

Oj, vad är detta för kaxig rubrik då? Minus i depån och ändå plus? Hur kan detta hänga ihop? Det hela är ganska enkelt egentligen. När jag handlar aktier tvingas jag att sätta mig in i dels bolaget jag köper, men även samhällsekonomin i stort. Jag tvingas också vara intresserad av sparande. Det går inte heller att köpa små poster aktier, eller det går så klart, men då äter courtaget upp för stor del.

Innan jag började handla aktier månadssparade jag 3000 kronor i fonder. Enkelt, behövde inte tänka speciellt mycket (och gjorde inte det heller). När jag började köpa aktier insåg jag att minsta köpvärda post ligger på ca 7000 kronor. Jag drog således ner på onödiga utgifter och började spara mer.

Visst skulle jag kunnat månadsspara 10 000 i avanza zero eller dylikt, men det skulle inte engagera mig i min ekonomi, det skulle bara vara en månadsutgift. Genom att ha börjat köpa aktier har jag fått ett stort (nåja, relativt) intresse för ekonomi i stort, men framför allt min privatekonomi. Genom att göra grafer på hur utdelningarna kommer vara i framtiden blir jag motiverad att spara så mycket som möjligt. Jag vet nämligen att det är viktigare att spara mycket nu än om tio år.

Så, för att summera, även om jag inte skulle slå index, även om jag skulle ligga minus i depån, så skulle jag ändå ha mer pengar (nominellt) än om jag bara hade haft ett “tråkigt” månadssparande i en eller flera fonder.

Leave a Reply