Barnsparande

Min son får varje månad 500 kronor av barnbidraget. Vi har tidigare sparat detta på ett sparkonto med 2,5% ränta. Detta känns väl kanske inte som någon strålande affär, speciellt med tanke på att pengarna inte ska användas förrän om 20+ år.

Därför har jag nu satt in hans pengar i den avgiftsfria OMXS30-indexfonden Avanza Zero. På 4 dagar har hans 5500 kronor växt med 88 kronor. Dvs 1,6% ökning på 4 dagar. Skulle pengarna öka i den takten hela tiden skulle det öka med 146% på årsbasis. Detta kommer naturligtvis inte att hända, men det visar på skillnaden mellan hur en avgiftsfri indexfond kan klättra, jämfört med ett bankkonto.

Egentligen vill jag ge honom aktier istället för fonder, men med en månatlig insättning på 500 kronor skulle courtaget äta upp för mycket. Har ni läsare några idéer på hur man kan göra för att månadsspara i aktier istället för i fonder?

2 thoughts on “Barnsparande

  1. Ett tips är ett spara 500kr via AndelsOrder hos Aktieinvest (aktieinvest.se), då kan du välja 5 aktier (minst 100kr/st) att investera i varje månad. Förutom att kunna köpa delar av en aktie så är courtaget väldigt lågt vid månadssparande. Du kan även återinvestera utdelningen gratis. Inte helt dumt.

    – cmj
    Trading the OMX

Leave a Reply