Olika sätt att trygga sin framtid

Igår noterades största spelvinsten någonsin i Sverige, genom Lotto + Joker, den så kallade drömvinsten. Ett spel som kostade 100 kronor genererade alltså en vinst på 237 697 528 kronor. Det blir alltså en Yield on Cost på 237697528%! Inte illa pinkat.

Då är ju frågan hur stor sannolikheten är att man blir mångmiljonär (och får en tryggad framtid) genom att spela på Lotto. Chansen för att vinna Drömvinsten är alltså 1 på 338 miljoner. Det innebär alltså att om man spelar för 100 kronor så kommer man 335 999 999 gånger inte vinna drömvinsten. Inte speciellt stor sannolikhet alltså! Å andra sidan är sannolikheten för högsta vinsten på Lotto 1 på 6,7 miljoner.

Så, hur ska man då göra för att trygga sin framtid? När man väl kommer till insikten att det är människors hårda arbete som skapar vinster så inser man ganska snabbt att det är dags att köpa upp delar (aktier) av dessa vinstgivande verksamheter. En grundsten i den trygga modellen borde vara investeringar i investmentbolag, där man får en inbyggd riskspridning. Jag äger idag aktier i Industrivärden, och kommer antagligen köpa på mig ett eller två investmentbolag till. En annan del i den trygga modellen är att köpa stora stabila företag med långsiktig historik av utdelning. Från listan med stabila utdelare äger jag Skanska (som också är en del av Industrivärdens ägande).

Jag tror att aktier är en mycket bättre strategi än spel & dobbel för att trygga framtiden. Däremot kan man spela för att man tycker att det är kul. Jag spelar exempelvis på v75 varje helg. Inte för att jag har någon större förhoppning om att pricka in 7 rätt (visst det händer ibland men med låg utdelning), utan mer för att det är trevligt och socialt.

Leave a Reply